Založ si blog

Nulová DPH na PHM, Grizly a lososy

Normálny medveď Grizly vie, že iba v lete od konca júna do polovice augusta okolo neho tiahnu riekou lososy a že práve vtedy pri tom musí byť. Keďže ich tiahne veľké množstvo, je to preňho ľahká korisť. Len musí pri tom byť a vedieť ako na to.

 

Každý rok takto „tiahnu“ okolo nás milióny poľských turistov smerom na juh k moru. A ? No nič. Keďže nie sme ľudožrúti. Ale mohli by sme ich potešiť našou známou slovenskou pohostinnosťou a ešte na tom dobre zarobiť. Totižto pomohli by nám vykryť výpadok v  štátnom rozpočte svojimi peniazmi a my by sme nemuseli zvyšovať dane. Možno. Ale museli by sme vedieť ako na to. A to chce odvahu Grizlyho.

V mesiacoch júl a august v čase letných dovoleniek znížime sadzbu DPH na pohonné hmoty, reštauračné a ubytovacie služby na 0 %. Na nulu. To by malo stačiť. Ale ak by to bolo potrebné, je možné znížiť ešte spotrebnú daň na pohonné hmoty na minimálne prípustnú v rámci EU. Výsledná cena za liter benzínu alebo nafty musí byť samozrejme najnižšia široko ďaleko. Túto sezónu by nám to mohlo vyjsť a mohli by sme to stihnúť v skrátenom legislatívnom konaní, keďže máme akčný jednofarebný parlament. Čo nastane od 1. júla ? Väčšina turistov si naplánuje doplnenie PHM do svojich áut, autobusov či lodí na území Slovenska. Ak to bude fungovať a ak sa to patrične spropaguje v okolitých krajinách. Tak ako v niektorých reštauráciách je happy hour t.j. šťastná hodinka, keď sú nižšie ceny, tak so Slovenskom možu byť spojené v podvedomí turistov niečo ako HAPPY TWO MONTHS (šťastné dva mesiace) a od toho je už blízko k  HAPPY TWO TATRA MOUNTAINS a pod. S tým nech už sa vyhrajú odborníci na reklamu.

 

No a čo je tá korisť?

 

SYNERGIA.

 

Vďaka nulovej DPH na dva mesiace na PHM, reštauračné a ubytovacie služby na Slovensku získame  do štátneho rozpočtu spotrebnú daň z pohonných hmôt od prechádzajúcich turistov. Nie len poľských. Nie len turistov. Všetci rozumní budú tankovať u nás. Samozrejme, ak okolité štáty neznížia ceny tiež:). Významne stúpne obsadenosť ubytovacích zariadení na Slovensku, ktorá je vraj v lete žalostná, čo zlepší návratnosť investovaného kapitálu a splácanie úverov bankám, ktorým sa tým pomôže likviditou. Stúpne dopyt po sezónnych pracovných silách v cestovnom ruchu. Zvýši sa spotreba na Slovensku vypestovaných a vyrobených potravín a nápojov, tým pádom sa zvýši aj výber daní (viackrát otočíme tie isté peniaze na Slovensku => vygenerujeme viackrát DPH a nemusíme zvyšovať priame dane). Pretože platí priama úmera : čím viac spotrebovaného dovozového tovaru a služieb, tým väčšie dane pre daňových poplatníkov. Inak povedané, ak ľudia chcú nižšie dane a lepší život, musia kupovať viac tovaru vyrobeného na Slovensku a ak sa dá, ignorovať tovar a služby zo zahraničia. Tým sa súčasne vygeneruje viac peňazí pre vyššie platy učiteľov, zdravotné sestry, štátnych zamestnancov, vyššie dôchodky, splácanie štátneho dlhu atď. To nie je žiadna vysoká matematika ale jednoduché počty zo základnej školy.

Všetky naše exportné, výrobné, stavebné, logistické, dopravné … firmy budú mať nižšie náklady na dopravu.  Dosiahnu lepší hospodársky výsledok a lepší prístup k lacnejším úverom. Poľnohospodári budú mať niečo ako zelenú naftu, avšak len na dva mesiace, čo im stačí na zber obilnín a niektorých ďalších plodín a čiastočne aj orbu. To sa prejaví v znížených konkurencieschopných cenách  potravín pre všetkých občanov počas celého roka, znížení dovozu potravín a v lepšom využívaní slovenskej pôdy. Samozrejme nebolo by od poľnohospodárov pekné, keby všetko vyviezli za hranice a my by sme dostali na tanier len „kvalitu“ z dovozu:). Keďže zníženie DPH na pohonné hmoty sa bude týkať všetkých subjektov na Slovensku, nemôže sa to považovať za štátnu pomoc.

Ročne vycestuje  na dovolenku k moru okolo 600 000 Slovákov  cez cestovné kancelárie  a údajne okolo 400 000 individuálne. Ak v priemere minú v cudzine len 300 EUR na osobu (bez provízií našich cestovných kancelárii), spolu by to bolo 300 mil EUR (v skutočnosti asi to bude viac). Štát má právo sa brániť a zabezpečiť konkurenciu dovolenkám v cudzine. Ide o dane všetkých. Ak by vďaka dobrým cenám na Slovensku len tretina Slovákov oželela tohtoročný pobyt pri mori a zostali by na dovolenke doma, väčšina z ich 100 mil eur by sa cez dane a odvody preliala do nášho štátneho rozpočtu. Nad tým by sa mali zamyslieť všetci. Je to otázka každodenného vysvetľovania v médiách, napr. v správach verejnoprávnej televízie. Alebo chceme mať všetci vyššie a vyššie dane z príjmu, nehnuteľností atď.? Dokedy? Vysoké dane majú zmysel len ak dosiahneme vyrovnaný alebo prebytkový štátny rozpočet.

Presne kvantifikovať dopad dvojmesačného zníženia DPH z PHM, reštauračných a ubytovacích služieb na štátny rozpočet je ťažké, ak nie nemožné. Lebo nastane synergický efekt a prejaví sa to aj tam, kde by to možno nikto nečakal. Logicky by sa to však malo do štátneho rozpočtu vrátiť vďaka spotrebnej dani na PHM  od cudzích turistov a dopravcov, ako aj cez získané dane a odvody, do roka aj so ziskom (aj vďaka nášmu poľnohospodárstvu). Treba to skúsiť. V tomto roku si to ešte môžme dovoliť. Ak by sa náhodou všetko nevrátilo, nič sa nedeje, veď ušetrené peniaze ostanú našim občanom a tí ich skôr alebo neskôr využijú na nákupy, kde už na nich číha DPH a spotrebné dane:).

Normálny medveď Grizly vie, že keď tiahnu lososy riekou, číhujú na ne aj iné medvede. Preto sa musia dohodnúť. Pre každého je predsa v rieke miesta dosť.

Alternatívna otázka č. 3 pre pána Šachmatoviča

25.02.2020

Súhlasíte s tým, aby Slovenská republika emitovala dlhopisy vo výške 30 miliárd eur zadarmo ? Túto úvahu súvisiacu s otázkou zadlžovania štátu vnímam ako alternatívny príspevok do predvolebnej ekonomickej debaty na to, ako by naša spoločnosť mohla viac zarábať a nie viac šetriť, pretože kde nič nie je, ani čert neberie. Vzhľadom na medializovanú nízku úroveň [...]

Alternatívna otázka č. 2 pre pána Šachmatoviča

24.02.2020

Súhlasíte s tým, aby ľudia jazdili po diaľnici zadarmo ? Podľa cenastatu.sme.sk bol príjem štátu zo spotrebnej dane z minerálnych olejov (pohonné hmoty, najmä benzín a nafta) v roku 2018 : 2 320 200 000 eur a v roku 2019 : 2 426 400 000 eur, t.j. v roku 2019 sa vybralo o 106 200 000 eur viac ako v predchádzajúcom roku (https://cenastatu.sme.sk/kv-d-dvv-n/graph/table1/row003/2018/). [...]

Alternatívna otázka pre pána Šachmatoviča

14.02.2020

Súhlasíte so zrušením predkupného práva pri poľnohospodárskych a lesných pozemkoch ? Priamu demokraciu si predstavujem ako extrakt slovenskej ľudovej múdrosti : „Viac hláv, viac rozumu“. (https://www.info.sk/sprava/141163/viac-hlav-viac-rozumu-urobime-mudrejsie-rozhodnutie-ked-sme-sami-alebo-ked-sa-poradime/) Preto by som aj ja rád prispel vyššie uvedenou otázkou do [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 143276x
Priemerná čítanosť článkov: 6823x

Autor blogu

Kategórie