Založ si blog

Spotrebiteľský nacionalizmus alebo patriotizmus?

V súvislosti so snahou ministra pôdohospodárstva Jahnátka, aby sa predávalo viac slovenských potravín, sa objavil výraz „spotrebiteľský nacionalizmus“. Aby sa nám lepšie chápali súvislosti, pripomeňme si, čo tvorí hrubý domáci produkt :

HDP = spotreba ( verejná a súkromná) + investície + export – import

Ak ľudia zmenia svoje návyky a obmedzia nákup importovaného spotrebného tovaru (aj potravín) a služieb o sumu X, s tým, že uprednostnia slovenský tovar a služby, tak táto suma X nám nie že len nebude znižovať HDP (viď vzorec import je mínus), ale naopak, táto suma X sa pripočíta najmä do súkromnej spotreby (domácnosti) a teda zvýši HDP o dvakrát sumu X. Ak sa zvýši dopyt po slovenskom tovare a službách, to skôr alebo neskôr vyvolá rast investícií súkromného sektora spojený s rastom zamestnanosti za účelom uspokojenia zvýšeného dopytu. A keď sa už súkromný sektor „rozbehne“, bude mať zdroje na expanziu do zahraničia, spojenú s exportom svojho tovaru a služieb.

Ak suma X by bola 2 mld eur, HDP by nám logicky stúpol o 4 mld eur ( +2 – (-2) = 4).

S rastom HDP je obvykle spojený rast vybraných daní.

Ak nám klesne import určený na spotrebu nahradením tuzemským tovarom, automaticky nám stúpne výber odvodov, DPH a spotrebnej dane, pretože je rozdiel, či peniaze za importovaný tovar „odídu“ za hranice a tam sa „točia“ alebo ostanú v prípade kúpy slovenského tovaru na Slovensku a výrobca ich vyplatí ako mzdu svojmu zamestnancovi (+odvody štátu), ktorý tie peniaze minie, aby mohol žiť, pre svoju spotrebu, na nákup tovarov a služieb, ktoré sú zaťažené našou DPH a spotrebnými daňami.

Takže podpora nákupu domáceho tovaru a služieb, na úkor importovaného tovaru a služieb (určeného na spotrebu),  vyvolá vyšší rast HDP a vyšší príjem do štátneho rozpočtu (štát = dane = teda my občania SR (preambula Ústavy SR)).

A z toho vyplýva aj negatívum: vyššie importy určené na spotrebu, nahrádzajúce domácu produkciu, spôsobujú vyššie dane daňových poplatníkov, keďže štát nemôže donekonečna vykrývať výpadky daní novým štátnym dlhom.V minulosti na obmedzovanie importu a teda ochranu domáceho trhu a zamestnanosti slúžilo clo. Teraz je to na nás.

Ak by sme vďaka zmene našich nákupných návykov zvýšili štátne príjmy do takej miery, žeby bolo možné dosiahnuť vyrovnaný až prebytkový štátny rozpočet, môžme následne znižovať napr. priame dane, zvyšovať platy učiteľom, zdravotníkom, dôchodky dôchodcom … .

Takže aj štátni úradníci zodpovední za nákupy štátu (verejná spotreba), by mali začať pozerať z čoho žijú a mali by kupovať pre štátne inštitúcie viac slovenských tovarov a služieb, na úkor importovaných. Samozrejme v súlade s pravidlami EU.

Kríza v Európe neskončí, kým sa nevyrieši problém nadmerného importu do EU určeného na spotrebu.

Ak by vo všetkých krajinách EU mali ministrov, ktorí by bojovali za domácu produkciu, mali by sme sa všetci lepšie.

Ako nazvať občana, ktorý, vedomý si vyššie uvedených súvislostí, uprednostní domáci produkt pred importovaným?

Spotrebiteľský nacionalista? Spotrebiteľský patriot?

 

A čo tak ho nazvať spotrebiteľský homo sapiens.

Alternatívna otázka č. 3 pre pána Šachmatoviča

25.02.2020

Súhlasíte s tým, aby Slovenská republika emitovala dlhopisy vo výške 30 miliárd eur zadarmo ? Túto úvahu súvisiacu s otázkou zadlžovania štátu vnímam ako alternatívny príspevok do predvolebnej ekonomickej debaty na to, ako by naša spoločnosť mohla viac zarábať a nie viac šetriť, pretože kde nič nie je, ani čert neberie. Vzhľadom na medializovanú nízku úroveň [...]

Alternatívna otázka č. 2 pre pána Šachmatoviča

24.02.2020

Súhlasíte s tým, aby ľudia jazdili po diaľnici zadarmo ? Podľa cenastatu.sme.sk bol príjem štátu zo spotrebnej dane z minerálnych olejov (pohonné hmoty, najmä benzín a nafta) v roku 2018 : 2 320 200 000 eur a v roku 2019 : 2 426 400 000 eur, t.j. v roku 2019 sa vybralo o 106 200 000 eur viac ako v predchádzajúcom roku (https://cenastatu.sme.sk/kv-d-dvv-n/graph/table1/row003/2018/). [...]

Alternatívna otázka pre pána Šachmatoviča

14.02.2020

Súhlasíte so zrušením predkupného práva pri poľnohospodárskych a lesných pozemkoch ? Priamu demokraciu si predstavujem ako extrakt slovenskej ľudovej múdrosti : „Viac hláv, viac rozumu“. (https://www.info.sk/sprava/141163/viac-hlav-viac-rozumu-urobime-mudrejsie-rozhodnutie-ked-sme-sami-alebo-ked-sa-poradime/) Preto by som aj ja rád prispel vyššie uvedenou otázkou do [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 143421x
Priemerná čítanosť článkov: 6830x

Autor blogu

Kategórie