Založ si blog

Teplo je odpad. Pri výrobe „elektriny“

Všade, kde sa používa dovozový zemný plyn na obyčajné vykurovanie, dochádza k nezmyselnému ekonomickému plytvaniu.
Tak, ako je teplo odpadom pri výrobe elektrickej energie v elektrárňach, tak môže byť „elektrina“ odpadom pri výrobe tepla v domácnostiach. V každej budove, bytovke či rodinnom dome s vlastným zdrojom tepla, kde sa spaľuje dovozový zemný plyn, utekajú štátu nielen dane z nevyrobenej „elektriny“, ale aj z nezrealizovaných investícií a pracovných miest s tým súvisiacich a to všetko s dopadom na možný vyšší hospodársky rast.

Ak by sa ľuďom umožnilo jednoducho vymeniť svoje zastaralé plynové kotly za výkonovo adekvátne, cenovo dostupné samoobslužné kogeneračné jednotky jednoduchej konštrukcie (hoci aj nie vysokoúčinné na princípe parného stroja), ľudia by mohli popri teple vyrobenú „odpadovú elektrinu“ predať do verejnej siete, čím by si vykryli podstatnú časť svojich nákladov súvisiacich s vykurovaním či prípravou teplej vody.
Takýto prístup k výrobe tepla s „odpadovou elektrinou“ je možno výhodnejší ako všeobecne propagované a prijímané zatepľovanie stavieb.
Ak by štát oslovil a podporil našich výskumníkov, vývojárov a zlepšovateľov pri vývoji potrebných jednoduchých kogeneračných jednotiek viacerých typov, mohol by vzniknúť ďalší exportný sektor výroby v oblasti elektrotechnického a strojárskeho priemyslu.
Keď už máme tak husto plynofikovanú krajinu a štát ohlasuje možný 100%-ný vstup do SPP, a.s., mohol by z toho byť zaujímavý biznis model, kde na jednej strane SPP dodáva plyn a „elekrinu“ maloodberateľom, školám, nemocniciam …a na druhej odoberá ich „odpadovú elektrinu“, najmä v období vykurovacej sezóny.
Lokálne „vyrobená“ elektrická energia sa aj lokálne spotrebuje. Bez zbytočných strát spojených s jej prenosom na diaľku, ktoré vraj môžu dosahovať aj 10-20%.

Ak o desať rokov bude v každej budove s vlastným zdrojom tepla elektrická zástrčka na „odber odpadovej elektriny“ do verejnej siete, zarobíme na tom všetci. Štát, firmy aj ľudia.
Ak už sa uvažuje o dotácii výkupnej ceny elekrickej energie veľkých paroplynových kogeneračných elektrární, ktoré asi budú mať problém, čo s odpadovým teplom, mohlo by sa pouvažovať aj nad konceptom malých kogeneračných jednotiek s „odpadovou elektrinou“ pre všetkých (skoro).

Spomeňme si na vojnu v Juhoslávii. Je ťažšie zbombardovať milión domov ako „päť“ paroplynových cyklov.

Alternatívna otázka č. 3 pre pána Šachmatoviča

25.02.2020

Súhlasíte s tým, aby Slovenská republika emitovala dlhopisy vo výške 30 miliárd eur zadarmo ? Túto úvahu súvisiacu s otázkou zadlžovania štátu vnímam ako alternatívny príspevok do predvolebnej ekonomickej debaty na to, ako by naša spoločnosť mohla viac zarábať a nie viac šetriť, pretože kde nič nie je, ani čert neberie. Vzhľadom na medializovanú nízku úroveň [...]

Alternatívna otázka č. 2 pre pána Šachmatoviča

24.02.2020

Súhlasíte s tým, aby ľudia jazdili po diaľnici zadarmo ? Podľa cenastatu.sme.sk bol príjem štátu zo spotrebnej dane z minerálnych olejov (pohonné hmoty, najmä benzín a nafta) v roku 2018 : 2 320 200 000 eur a v roku 2019 : 2 426 400 000 eur, t.j. v roku 2019 sa vybralo o 106 200 000 eur viac ako v predchádzajúcom roku (https://cenastatu.sme.sk/kv-d-dvv-n/graph/table1/row003/2018/). [...]

Alternatívna otázka pre pána Šachmatoviča

14.02.2020

Súhlasíte so zrušením predkupného práva pri poľnohospodárskych a lesných pozemkoch ? Priamu demokraciu si predstavujem ako extrakt slovenskej ľudovej múdrosti : „Viac hláv, viac rozumu“. (https://www.info.sk/sprava/141163/viac-hlav-viac-rozumu-urobime-mudrejsie-rozhodnutie-ked-sme-sami-alebo-ked-sa-poradime/) Preto by som aj ja rád prispel vyššie uvedenou otázkou do [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 143374x
Priemerná čítanosť článkov: 6827x

Autor blogu

Kategórie