Založ si blog

Župné sady (aj pre osady)

Kto čítal moje predchádzajúce blogy už vie, že problémom našej ekonomiky je import spotreby, najmä ak dovážame to, čo si vieme sami vymyslieť, vyrobiť alebo dopestovať.

Projekt: Župné sady (aj pre osady) má zabezpečiť ekonomický rozvoj regiónov vďaka zdrojom samosprávnych krajov (VÚC) vo výške min. po 15 miliónov eur, eurofondov a lokálnych zdrojov s pomocou starostov, farárov a učiteliek za prispenia nezamestnaných, dobrovoľníkov či dôchodcov založením źupných sadov v každej obci ako aj osade. Ovocie pochádzajúce z týchto sadov by malo byť považované ako pestované ktorýmkoľvek občanom danej obce s nárokom daňovej úľavy zo spotrebnej dane z liehovín pri vypálení kvasu z tohto ovocia v pestovateľskej pálenici, pričom by bolo vhodné, znížiť túto daň na nulu po vzore Maďarska do 50 l absolútneho alkoholu na osobu.
Ľudia nech pijú radšej vlastné domáce kvalitné destiláty ako lacné „nekvalitné“ dovozové vína.
V sadoch sa môžu pásť husi či pobehovať sliepky a kačice.
Po spoločnej oberačke budú spoločné husacie hody s koštovkou vlastnej domácej pálenky :).To obnoví pocit súnaležitosti a spolupatričnosti a zvýši ekonomický lokálpatriotizmus (vlastenectvo) v obciach a možno aj návrat mladých ľudí.
Ekonomickou logikou župných sadov je lokálne dopestovať, lokálne spotrebovať bez zvyšovania ceny kvôli doprave a premršteným maržiam obchodných reťazcov. Prípadné prebytky budú umiestňované do lokálnych obchodov blízkych miest. Ovocie a zelenina dopestované v župných sadoch môžu byť dodávané do župných nemocníc, domovov dôchodcov a škôl, aby ľudia mohli opäť jesť domácu biokvalitu.
Keďže pôjde o lokálne sady, ktorých tŕžby možno nepresiahnu 50 000 eur, nebudú plátcami DPH, budú mať konkurenčnú výhodu 20%DPH oproti ovociu a zelenine z dovozu, ktoré sa predávajú v „našich“ zahraničných obchodných reťazcoch. Predpokladajme, že jeden hektár rodiaceho sadu môže dať dlhodobo (udržateľne) prácu jednému nezamestnanému. Ak cca 3 000 našich obcí založí len po desať hektárov sadov, môžu vytvoriť spolu 30 000 pracovných miest.
Župné sady by mohli slúžiť aj ako komunitný priestor, miesto stretávania ľudí, na romantické prechádzky, rôzne letné aktivity so zapojením mládeže, dôchodcov atď..
Župné sady nie sú len ovocie a zelenina ale aj med. Navrhujem podporovať zo strany VÚC nové včelstvá sumou 500 eur. Pri každom župnom sade môžu byť včelíny. Výhodou bude koordinácia vypúšťania včiel s prípadnou nevyhnutnou minimálnou chemickou ochranou sadov. Po dohode o spolupráci s odborníkmi zo záhradkarských komunít ako je napr. prof. Hričovský (ak budú súhlasiť), je možné vypracovanie jednotného manuálu na založenie „typizovaných“ sadov, ktorý by bolo možné využiť aj pre čerpanie eurofondov starostami každej z obcí (aj pre osady).
Časom po zvládnutí „nábehu“ bude možné na spracovanie prebytkov vytvoriť potravinárske spracovateľské kapacity a využiť odborný ľudský potenciál po skrachovaných konzervárenských podnikoch (Trebišov, Sabinov, Rimavská Sobota …) aj za účelom exportu tovaru s vyššou pridanou hodnotou.
Župné sady môžu byť časom aj zdrojom paliva z každoročného orezávania stromov pre miestne komunity.
Projekt : župné sady (aj pre osady) by mohol pomôcť ľuďom bez nádeje, dať im prácu, dať im zmysel života a znížiť životné náklady. Ak sa to podarí, zníži sa tlak na verejné zdroje na rôzne dávky a podpory a tým pádom aj tlak na zvyšovanie daní, odvodov a poplatkov všetkých daňových poplatníkov.
Kedysi priadka morušová mohla byť považovaná za škodcu. Až kým sa nenašiel človek, ktorý z jej zámotku začal vyrábať hodváb, vďaka ktorému v minulosti Čína a cudzí obchodníci bohatli a naša „šľachta“ chudobnela spolu s celou krajinou … .
Projekt : župné sady (aj pre osady) by mohol pomôcť aj rozvoju agroturistiky. Ak znížime spotrebnú daň z liehovín z pestovateľskej pálenice na nulu. Samozrejme takýto alkohol je zakázané predávať, ale pestovateľ ho môže darovať spokojnému turistovi, napr. vo forme poldeco zdarma ako pozornosť podniku.
Kto si ešte nedal poldeco dobrej domácej rakije od pána domáceho pri mori v Chorvátsku ? 🙂
Cieľom projektu : župné sady (aj pre osady) nie je primárne dosahovanie zisku, ale rozvoj lokálnej a regionálnej ekonomiky spojenej s rastom zamestnanosti a mohli by ho presadzovať vo VÚC novozvolení poslanci a „župani“ v rámci rozvoja agroturistiky v oblasti cestovného trhu.

Terra nunquam recusat imperium nec unquam sine usura reddit, quod accepit, sed alias minore plerumque maiore cum fenore – pôda sa nikdy neprotiví obrábaniu a nikdy nevracia bez úžitku to, čo dostala, ibaže niekedy s menším, no najčastejšie s väčším úrokom.(Cicero)

Alternatívna otázka č. 3 pre pána Šachmatoviča

25.02.2020

Súhlasíte s tým, aby Slovenská republika emitovala dlhopisy vo výške 30 miliárd eur zadarmo ? Túto úvahu súvisiacu s otázkou zadlžovania štátu vnímam ako alternatívny príspevok do predvolebnej ekonomickej debaty na to, ako by naša spoločnosť mohla viac zarábať a nie viac šetriť, pretože kde nič nie je, ani čert neberie. Vzhľadom na medializovanú nízku úroveň [...]

Alternatívna otázka č. 2 pre pána Šachmatoviča

24.02.2020

Súhlasíte s tým, aby ľudia jazdili po diaľnici zadarmo ? Podľa cenastatu.sme.sk bol príjem štátu zo spotrebnej dane z minerálnych olejov (pohonné hmoty, najmä benzín a nafta) v roku 2018 : 2 320 200 000 eur a v roku 2019 : 2 426 400 000 eur, t.j. v roku 2019 sa vybralo o 106 200 000 eur viac ako v predchádzajúcom roku (https://cenastatu.sme.sk/kv-d-dvv-n/graph/table1/row003/2018/). [...]

Alternatívna otázka pre pána Šachmatoviča

14.02.2020

Súhlasíte so zrušením predkupného práva pri poľnohospodárskych a lesných pozemkoch ? Priamu demokraciu si predstavujem ako extrakt slovenskej ľudovej múdrosti : „Viac hláv, viac rozumu“. (https://www.info.sk/sprava/141163/viac-hlav-viac-rozumu-urobime-mudrejsie-rozhodnutie-ked-sme-sami-alebo-ked-sa-poradime/) Preto by som aj ja rád prispel vyššie uvedenou otázkou do [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 143360x
Priemerná čítanosť článkov: 6827x

Autor blogu

Kategórie