Založ si blog

Smer hlavného úderu mimo Váhostavu

V parlamente prebieha schvaľovanie novej legislatívy, ktorá môže ohroziť súkromný majetok mnohých štatutárov právnických osôb zadefinovaním spoločnosti v kríze § 67a a povinnosti štatutárov v takej spoločnosti v § 67b. Ak to môžem prirovnať k honu na čarodejnice v stredoveku, tak § 67 b hovorí, že žena má urobiť všetko, čo by urobila iná rozumne starostlivá osoba. (Nevieme čo robí rozumne starostlivá osoba ani kto to je , ale ak tak žena neurobí, tak je asi bosorka a treba ju asi odsúdiť a (aj) upáliť)),
Začína sa aj u nás hon na súkromný majetok štatutárov zamestnávateľov (nie majiteľov)?
Nebolo by lepšie najprv odstrániť systémové chyby, napr. šíriacu sa druhotnú platobnú neschopnosť?
Predstavme si, žeby v Ústave SR bol podobný paragraf : poslanec má urobiť všetko, čo by urobil iný rozumne starostlivý poslanec na prekonanie krízy (ak nie, príde útok na jeho súkromný majetok). Prijali by poslanci takýto paragraf sami na seba bez mihnutia oka? A povedzme, že krízu by sme si zadefinovali ako neprijatie prebytkového alebo vyrovnaného rozpočtu. Poslanci sú tiež len „nájomní“ politickí manažéri platení zo spoločného štátneho rozpočtu, či? Podobne ako mnohí štatutári platení zo zdrojov súkromných spoločností, ktoré odvádzajú dane a odvody do tohto nášho spoločného štátneho rozpočtu.
Zaujal ma aj § 11 ods 2 zákona 7/2005 Z.z.v tlači 1490 na základe ktorého štatutár ak nepodá návrh na vyhlásenie konkurzu dostane pokutu vo výške najnižšej hodnoty základného imania a.s..(zrejme ide o polovice zo sumy 25 000,- eur, t.j.12 500 eur) s tým, že v zmysle § 74 a bod 1,2 ,5 správca konkurznej hodnoty štatutára vyzve na zaplatenie, zažaluje a súd rozhodne rozsudkom. (Skvelé. Je vyriešené z čoho budú platení advokáti – správcovia konkurzných podstát a ak to nevyjde tak to prípadne zatiahne Sociálna poisťovňa § 13 ods.3)

Zaujímavé je tiež, že ustanovenia o spoločnosti v kríze sa netýkajú (67i odst. 2) bánk, inštitúcií elektronických peňazí, poisťovňí, zaisťovňí, zdravotných poisťovní, správcovských spoločností, obchodníkov s cennými papiermi, burzy cenných papierov a centrálneho depozitára cenných papierov. Otázkou je prečo nie.

Ak chceme, aby dlhy platil ten, kto ich spôsobil, tak „kauza Váhostav“ je ideálna na pochopenie mnohých súvislostí.
Obávam sa, že mnohí nezabezpečení veritelia – dodávatelia nielen, že sa dostali do problémov kvôli nezaplateným faktúram a preto sami sa možno stali nechcenými dlžníkmi, ale ešte môžu doplatiť na prijatie legislatívy v skrátenom konaní bez možnosti jej dôkladnej analýzy a posúdenia tými, ktorých sa najviac týka – odbornou a podnikateľskou obcou.

Zákon o reštrukturalizácii nie je spravodlivý. Z pohľadu „spoločného štátneho rozpočtu“ (včetne sociálnej a zdravotných poisťovní) má logickú chybu, pretože nezohľadňuje podiel daní a odvodov v celkovej sume pohľadávky jednotlivých veriteľov (SQ- synergický kvocient). U niektorých môže predstavovať povedzme 60% ( „šofér“ voziaci hlinu na stavbe platí vysokú spotrebnú daň z PHM +20% DPH +odvody a dane a odvody vo faktúrach jeho dodávateľov), ktoré už „štát“ dávno dostal, ale u niektorých veriteľov, ako napr. banky, môže ísť o možno 1% možno viac z celej pohľadávky (odvody za bankového „úradníka“ a alikvotná časť daní a odvodov dodávateľov). Takže ten, čo nám prispel do „spoločného štátneho rozpočtu“ 60- timi percentami z pohľadávky – faktúry (možno si zobral si aj úver) mal by dostať 15%, lebo je „nezabezpečený“ a banka, ktorá nám prispeje do spoločného štátneho rozpočtu povedzme 1 %, mala dostať 100% pohľadávky (najnovšie údajne 85%), lebo je „zabezpečená“. Ak by reštrukturalizácia mala byť spravodlivá, mali by sme nezaslúžene vybrané dane a odvody z nezaplatených faktúr vrátiť veriteľom. Prečo nezaslúžené? Pretože daň sa vyberá z niečoho čo má hodnotu, nie zo straty. Napríklad daň z pridanej hodnoty.Pretože pridaná hodnota pre dodávateľa nevzniká vystavením faktúry, ale až jej vyplatením – finančným plnením alebo iným majetkovým plnením. Ako môžme pýtať daň (DPH) do spoločného štátneho rozpočtu, keď reálne nevznikla pridaná hodnota? Nie je to nespravodlivé? Nie je to nelogické? Nie je to skazonosné? Krivda? Daň z krivdy? Daň z pridanej chudoby? A to isté sa týka aj iných daní, poplatkov a odvodov. Všetky takéto daňovoodvodové pohľadávky by mali byť vrátené dodávateľom, pretože už boli dávno zinkasované a následne by mali byť uplatnené „štátom“ (fin. správa, poisťovne) voči spoločnosti v reštrukturalizácii alebo v konkurze. A neprejde veľa času a v štáte bude poriadok.

Mněl jsem Vás rád, bděte.

Alternatívna otázka č. 3 pre pána Šachmatoviča

25.02.2020

Súhlasíte s tým, aby Slovenská republika emitovala dlhopisy vo výške 30 miliárd eur zadarmo ? Túto úvahu súvisiacu s otázkou zadlžovania štátu vnímam ako alternatívny príspevok do predvolebnej ekonomickej debaty na to, ako by naša spoločnosť mohla viac zarábať a nie viac šetriť, pretože kde nič nie je, ani čert neberie. Vzhľadom na medializovanú nízku úroveň [...]

Alternatívna otázka č. 2 pre pána Šachmatoviča

24.02.2020

Súhlasíte s tým, aby ľudia jazdili po diaľnici zadarmo ? Podľa cenastatu.sme.sk bol príjem štátu zo spotrebnej dane z minerálnych olejov (pohonné hmoty, najmä benzín a nafta) v roku 2018 : 2 320 200 000 eur a v roku 2019 : 2 426 400 000 eur, t.j. v roku 2019 sa vybralo o 106 200 000 eur viac ako v predchádzajúcom roku (https://cenastatu.sme.sk/kv-d-dvv-n/graph/table1/row003/2018/). [...]

Alternatívna otázka pre pána Šachmatoviča

14.02.2020

Súhlasíte so zrušením predkupného práva pri poľnohospodárskych a lesných pozemkoch ? Priamu demokraciu si predstavujem ako extrakt slovenskej ľudovej múdrosti : „Viac hláv, viac rozumu“. (https://www.info.sk/sprava/141163/viac-hlav-viac-rozumu-urobime-mudrejsie-rozhodnutie-ked-sme-sami-alebo-ked-sa-poradime/) Preto by som aj ja rád prispel vyššie uvedenou otázkou do [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 143367x
Priemerná čítanosť článkov: 6827x

Autor blogu

Kategórie